MITEN
KUIVIA SILMIÄ
HOIDETAAN

KUIVASILMÄISYYDEN HOITO

HOIDA SÄILYTYSAINEETTOMILLA
VALMISTEILLA

* PUHDISTA
* LÄMPÖHOIDA
* KOSTUTA

OHJEET KUIVIEN SILMIEN HOITOON>
OHJEET PUHDISTUS- JA LÄMPÖHOITOON>

 

 

Kuivasilmäisyyden perussyy tulisi selvittää. Hoidolla pyritään vähentämään oireita mahdollisimman paljon. Jos aiheuttaja tiedetään, sitä tulee välttää. Esimerkiksi ilmastointi kannattaa säätää niin, että se ei puhalla työpisteelle tai vaikka autossa suoraan kasvoille. Ilman kostuttaminen voi olla apukeino, toisaalta vedellä huuhtelu ei auta vaan päinvastoin kuivattaa silmiä. Näyttöpäätettä käyttäessä kannattaa muistaa tauot.

Tärkein hoito on säilytysaineettomien kostuttavien silmätippojen ja geelin säännöllinen käyttö. Kuivasilmäisyyden aiheuttamaa korkeaa suolapitoisuutta voidaan normalisoida käyttämällä silmätippoja, joissa suolapitoisuus on matala eli hypotoninen. Koska silmätippojen säilytysaineet voivat itsessään aiheuttaa silmien kuivumista, tulisi hoitavien valmisteiden olla säilytysaineettomia ja myös fosfaatittomia. Useat hoitosuositukset kehottavatkin käyttämään hypotonisia, säilytysaineettomia ja fosfaatittomia silmätippoja kuivasilmäisyyden hoidossa.

Etenkin vaikeassa kuivasilmäisyydessä silmätippojen sijasta voidaan käyttää geelivalmisteita. Varsinkin pitkäaikaisessa käytössä on syytä varmistaa, ettei valitussa valmisteessa ole bentsalkoniumkloridia säilytysaineena. Monella lipidipuutoksesta kärsivällä kuivasilmäisellä on myös blefariitti (luomireunan tulehdus). Tällöin voi olla, että pelkkä kuivien silmien hoitoon tarkoitettu kostutustippa ja silmäluomihygieniasta huolehtiminen ei riitä, vaan hoitoon kannattaa lisätä lipiditippa.

Myös silmäluomihygienia on tärkeä osa kuivasilmäisyyden hoitoa. Kun luomireunat pidetään puhtaina, silmät saavat tarvitsemiaan lipidejä. Erityisesti luomireunojen Meibomin rauhasista erittyvät lipidit ovat tärkeä osa kyynelnestettä. Ne voitelevat ja kostuttavat silmää, mutta liikaeritys ja ihosta irtoava hilse voivat tukkia rauhaset. Kuivasilmäisillä rauhasten toimintahäiriö on yleinen vaiva. Seurauksena saattaa olla hilseilevä ja haavainen luomireunan tulehdus eli blefariitti.

Silmäluomien rauhaset kuten Meibomin rauhaset voivat tukkeutua.

Luomireunan tulehduksen perushoitona on hyvä päivittäinen puhdistaminen ja luomen reunan säännöllinen lämpöhaudehoito. Kyynelnesteen haihtumista voi estää käyttämällä lämpöhoitolaseja.

Jotta kuivasilmäisyys ei aiheuttaisi vakavampia oireita, tulisi hoitoon ja silmäluomihygieniaan panostaa ja hoidon tulisi olla säännöllistä. Vaikeimmillaan kuivasilmäisyys voi vaurioittaa silmän pintaa. Kostutusvalmisteita tulee käyttää riittävän tiheästi. Jos siltikään tilanne ei helpotu, on syytä kääntyä silmälääkärin puoleen.

TUTUSTU HOITOVAIHTOEHTOIHIN

Lievä ja keskivaikea kuivasilmäisyys: HYABAK

Keskivaikea ja vaikea kuivasilmäisyys: THEALOZ DUO

Vaikea ja erittäin vaikea kuivasilmäisyys: THEALOZ DUO GEL

Silmäluomihygienia: BLEPHA-tuoteperhe

LÄHTEET

Saari, Jukka ja Havukumpu, Juha. Yleista kuivasilmäisyydestä, 2. uudistettu painos (2020).

Seppänen, Matti. Kuivasilmäisyys. Lääkärin käsikirja (online). Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2022 (päivitetty 9.9.2022), www.terveysportti (vaatii kirjautumisen).

Uusitalo, H. ym. Monimuotoinen kuivasilmäisyys. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2022;138(19):1667–74.